pozavitality1

Reguli de baza in alimentatie

“Suntem cu adevarat ceea ce mancam si ceea ce au mancat parintii si stramosii nostrii”

 

Starea noastra de sanatate depinde de “combustibilul” pe care organismul il primeste, cata energie primim din hrana si cata energie consumam, pentru a digera alimentele.

Suntem debusolati si pierduti in avalansa de informatii, recomandari, diete, cercetari si sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa.

Indiferent de alegerea facuta (vegetarieni, vegani, raw-vegan, omnivori, fructarieni, sau cu  alimentatie traditional) se contureaza cateva reguli aplicabile de toti cei care acorda atentie alimentatiei. Aplicate ele ne vor permite nu numai sa mancam dar sa ne si hranim cu adevarat.

  • Este importanta atmosfera in care se serveste masa, nu in fata televizorului sau a calculatorului, purtand discutii contradictorii in timpul mesei;
  • Nu este indicat sa mancam cand suntem nervosi, stresati sau obositi – mai bine mai asteptam band un pahar de apa;
  • Este importanta concentrarea asupra gusturilor si aromelor, sa ne bucuram organele de simt;
  • Mestecam cat se poate de mult, digestia incepe in cavitatea bucala si apare si senzatia de satietate mai repede;
  • Sub nici o forma nu se bea apa in timpul mesei, pentru a nu dilua sucul gastric si ingreuna digestia, numai cu 1/2 ora inainte si dupa masa;
  • Vinul dupa masa ingreuneaza digestia, se bea inainte de masa ( cu masura)
  • Meniul unei zile trebuie sa cuprinda fructe si legume crude in proportie cat mai mare, 50,60,70%. Corpul le recunoaste si le absoarbe cu consum mic de energie;
  • Alimentele concentrate (preparate prin orice metoda) sunt indicate in a doua parte a zilei ,insotite intotdeauna si de alimente crude;
  • Mesele zilei sa fie cat mai simple, 2-3 alimente, corpul ne va fi recunoscator;
  • Modul de combinare a alimentelor este foarte important (enzimele care le digera sunt diferite si se pot anula);

-nu se combina proteine cu carbohidrati( carne cu cartofi, orez, paste, paine)

-nu se combina proteinele de un tip cu proteine de alt tip(carne cu oua,carne cu lactate, oua cu lactate);

-carnea se insoteste de garniture de legume, salata de cruditati( varza, fasole verde, dovlecei, rosii, castraveti, broccoli);

-se pot combina 2 proteine de acelas fel(carne de vita si de porc);

-se pot combina lactate diferite( branza cu smantana)

  • Fructele nu se vor consuma ca desert ci numai pe stomacul gol, pentru a nu fermenta si a nu produce balonari;
  • Alimentele , apa si orice introducem in stomac trebuie sa aiba o temperatura apropiata de cea a corpului, altfel se va consuma energie in plus pentu a schimba temperatura;
  • Suntem atenti la semnalele corpului nostru, cand apare senzatia de satietate, ne oprim mai bine inainte, decat dupa ,oricum mancam mult mai mult decat are nevoie organismul;
  • Ultima masa a zilei, sa fie cu 3-4 ore inainte de ora de culcare, pentru a avea un somn  de calitate;
  • Pe parcursul zilei e foarte importanta hidratarea, 30-35 ml apa pentru 1kg greutate corporala, bauta incet, in momentele potrivite.

Scopul alimentatiei este de a furniza energie corpului nu de a consuma energie prin digestie, redem cat se poate acest consum, alegand cu atentie alimentele si modul lor de preparare.

Alimentele, nu este indicat sa stationeze prea mult in stomac si intestine, producand fermentatii, arsuri, balonari si mentinerea toxinelor in corp.

Moderatia este cuvantul de ordine si in alimentatie ca in orice domeniu al vietii.