fbpx

Sahasrara Chakra

“Atunci când energia Kundalini este intim unită cu Shiva în Sahasrara, yoghinul se bucură de fericirea supremă. El atinge o stare de supraconştiinţă şi realizează cea mai înaltă cunoaştere.”

Swami Shivananda

Sahasrara reprezintă capătul călătoriei interioare a conştiintei individuale. Textele yoghine secrete mentionează că, prin activarea plenară a lui Sahasrara, fiinţa umană atinge cea mai înaltă stare a conştiinţei. 

Sahasrara mai este numit si centrul înţelepciunii şi coordonează întregul trup; spre el converg toate nadi-urile. În tratatele yoghine este asemănat unui lotus cu o mie de petale.

Sahasrara (sanscrită: Sahasrāra, română: „o mie de petale”) sau chakra coroanei este cea mai de sus chakră din corpul subtil, situat în coroana capului. În sistemele occidentale esoterice hinduism și New Age, este considerat, în general, cel mai înalt centru spiritual și starea unei conștiințe pure, în care nu există nici obiect, nici subiect.

Localizare – al şaptelea şi ultimul centru subtil de forţă, numit Sahasrara, are ca zonă de proiecţie la nivel fizic zona de deasupra creştetului capului. În literatura orientală, el mai este numit şi “Centrul suprem de contact cu Dumnezeu”.

Simbolizează – detaşarea de iluzie, stare care conduce la obţinerea cunoaşterii supramentale, depline a Adevărului Suprem, conform căruia totul este unul şi unul este tot. 

La nivel psihic – fiinţa dobândeşte conştiinţa infinitului, cunoaşterea supramentală inefabilă. Funcţia psihică este de “deschidere” spirituală faţă de forţa creatoare a universului.