fbpx

Mooladhara Chakra

„Trimit energie către chakra mea rădăcină atunci când picioarele mele goale ating pământul.”

Rachel Rose

Mooladhara Chakra este prima chakra, considerata fundatia „corpului energetic”. În sanscrită moola înseamnă „rădăcina” sau „bază” si cuvântul adhara înseamnă „suport”, deci semnificația cuvântului muladhara in acest context este ” centrul suport”.

Este asociata cu elementul pământului, simțul mirosului și acțiunea excreției.

La nivelul primei chakra învăţăm că aparţinem unei comunităţi, că suntem într-o strânsă legătură cu aceasta. Acest aspect se traduce prin sentimente precum: stabilitate, siguranţă, supravieţuire, conservare, individualism bine înțeles, rigurozitate, dorința de apartenenta la grup sau comunități. Astfel primul centru subtil de forţă al fiinţei umane (Mooladhara Chakra) este dominat de activitatea de autoconservare şi de prevenire a anihilării fizice.

Ce se petrece cand nu este armonios energizat acest centru? Experimentam stare de lene, inertie, complacere in situatii jenante, sau nu ne gasim locul intr-o comunitate, familie, ocupatie, etc. ( ne lipsesc radacinile…)

Muladhara este situat în apropierea plexului coccisal sub osul sacru, în timp ce punctul sau de activare superficial este situat între perineu și coccis sau osul pelvian. Datorită localizării și legăturii sale cu actul de excreție, este asociat cu anusul. Se spune că Muladhara este baza de la care apar cele trei canale energetice principale sau nadis: Ida, Pingala și Sushumna. Se crede, de asemenea, că Muladhara este o locuință subtilă a Zeului Hindu Ganapati. În cea mai înaltă rugăciune venerată pentru Ganapati, Ganapati Atharvashirsha, se menționează că „cel care se Psihologie şi fiziologie yoga închină pe Lordul Ganapati ar înțelege cu ușurință conceptul și îl va realiza pe Brahman”.

Simptome ale chakrei dizarmonioase:

Instincte animalice pronunțate, în special instinctele de reproducere și supraviețuire, apatie, dorinţa doar de a mânca şi a dormi, agresiune activă.

Manifestări ale chakrei elevate:

Abilitatea de a controla emoțiile, ascetism, stabilitate în practica spirituală, sănătate de fier, forță fizică și rezistență, vitalitate,capacitatea de a depasi instinctele primare.