fbpx

Anahata Chakra

Inima omului simte lucruri pe care ochii nu le pot vedea, si stie ceea ce mintea nu poate intelege.

Robert Valett

Chakra inimii sau Anahata chakra este cea de-a patra dintre cele șapte chakre principale, situată în centrul sternului. Ea guvernează dragostea oamenilor pentru ei înșiși și pentru cei din jurul lor, susținând empatia, compasiunea și iertarea.

În sanscrită, Anahata înseamnă „sunet produs fără atingerea a două părți” și în același timp înseamnă „pur” sau „curat, inoxidabil”. Numele acestei chakre semnifică starea de prospețime care apare când suntem capabili să ne detașăm și să privim diferitele experiențe aparent contradictorii ale vieții cu o stare de deschidere (expansiune).

Localizare – zona din mijlocul pieptului, inima, în plan subtil

Se spune că Anahata este aproape de inimă. Datorită conexiunii sale la atingere (simț) și acțiuni, este asociată cu pielea și mâinile. În sistemul endocrin, se spune că Anahata este asociată cu timusul.

Reprezentare simbolică – o floare de lotus cu 12 petale (12 nadi-uri sau canale energetice)

Reprezintă – compasiunea, liniştea sufletească, detaşarea şi iubirea necondiţionată

Chakra are 12 nadi-uri (canale energetice) si ne pune in legătura cu energiile subtile ale aerului. Acesta este centrul individual emoțional si mental elevat. Anahata este locul unde se află Sufletul individual (Jivatma).

Este chakra unde începem să acceptăm si să avem o stare de afectivitate pentru tot si toate necondiționat.

Această charka marchează punctul de întâlnire între energiile specifice primilor trei centri de forţă (legate de supravieţuire, de apartenenţa la grup, de comunicare şi interrelaţionare, de sexualitate şi de procese volitive) şi energiile specifice ultimilor trei centri de forţă (legate de intuiţie, cunoaştere, discernământ, perfecţiune, îndumnezeire).

Simptome ale chakrei dizarmonioase:

Monopolul asupra posedării sentimentelor altei persoane, suferință din dragoste neîmpărtăşită, gelozie, pasiune, rautate, timiditate excesiva

Manifestări ale chakrei elevate:

Perceperea mai fină a realităţii, dorinţa ca toţi oamenii să fie fericiţi, manifestarea dezinteresată și necondiționată a compasiunii, altruism, bunatate, bunavointa,imparțialitate, nobleţe.iubire fata de tot.