In sezonul estival, nevoile noastre nutritionale se modifica, caldura impune anumite modificari privind alimentatia. Se recomanda reducerea cantitatilor de alimente grase, bogate in proteine de origine animala, greu digerabile ,picante in favoarea legumelor si fructelor proaspete, crude sau preparate minim. Este sezonul ce ne ofera din belsug aceste categorii de alimente de ce sa nu profitam din plin.
Hidratarea are maxima importanta ,cu apa, sucuri naturale, limonade, smoothie,
supe etc. Pierderile de apa cresc vara si deshidratarea poate avea urmari din cele mai neplacute. Pe canicula riscul caderilor de calciu si de glicemie este mai mare, pentru a le evita e recomandat sa mancam putin si des mai bine 4-5 portii mici decat sa sarim peste mese. Deasemenea bauturile foarte reci ingreuneaza digestia si pot produce diaree.
In concluzie e recomandat sa alegem sortimentele de carne, iaurt si branzeturi
cu continut scazut de grasime, de evitat mezelurile si conservele.
Vom alege fructele si legumele cu un continut cat mai mare de apa: castraveti, pepeni, rosii, dovlecei, cirese, capsuni, piersici, caise, ardei, vinete, morcovi, cu cat mai intens colorate cu atat mai bogate in antioxidanti ce vor asigura, pe langa altele, si o mai buna protectie a pielii. Ne vom asigura necesarul de vitamine, minerale si fibre pentru organism.
Vara creste riscul toxiinfectiilor alimentare. Alimentele care pot fii surse de infectie sunt: carnea cruda sau nepreparata corespunzator, lactatele nepasteurizate, ouale, pestele, maioneza, frisca, cremele. Foarte importanta este sursa de unde cumparam alimentele, conditiile de pastrare si igiena. Cele mai sigure sunt alimentele preparate acasa unde putem controla conditiile de igiena si pastrare.
Atentie deosebita trebuie acordata spalarii fructelor si legumelor care le consumam crude.
Respectand cateva reguli de baza pe timpul verii putem acumula vitamine, minerale , detoxifia organismul si mentine o greutate corporala cat mai aproape de cea ideala, evitant o serie de neplaceri. Ne putem astfel energiza si bucura de placerile verii.
RETETE SIMPLE PENTRU VARA
E vara, e cald , ne dorim sa petrecem cat mai putin timp in fata aragazului daca
s-ar putea deloc. Va recomand retete simple care nu necesita preparare termica, e tentant, nu?
SUPA RECE DE ROSII
Ingrediente:
6 rosii curatate
1 ardei gras rosu
1 castravete
1 ceapa mica toccata
1 catel de usturoi
1 lingurita zeama de lamiae
1 lingurita ulei de masline
Sare,piper,frunze de busuioc
Se pastreaza pentru ornat, cuburi de ardei, castravete si frunza de busuioc, restul maruntit se mixeaza pana se obtine o pasta. Condimentele se adauga la sfarsit si se pastreaza 2-3 ore la frigider sau pana a doua zi. Este racoroasa, sanatoasa si se prepara rapid. Se pot adauga pentru satietate o lingura de orez fiert, branza rasa deasupra la servire sau ce idei ne vin pe moment si ce avem la dispozitie.
ROSII UMPLUTE CU TON
Ingrediente:
6 rosii
2 ciuperci
2 cutii ton maruntit
1 castravete
10 masline negre fara samburi
1 fir ceapa verde
Sare,piper,legatura de patrunjel
Rosiile de marime potrivita se scobesc si se lasa la scurs. Se toaca marunt celelalte component ( pastrand pentru ornate 3-4 masline, patrunjel) se condimenteaza dupa gust. Se umple rosiile si se orneaza.
TURNULET BICOLOR( DESERT)
Ingrediente
1 banana
4-5 capsuni
gem de capsuni
frunze de menta
Se felieaza banana curatata (sa nu fie foarte coapta), capsunile fara cotor la fel , se seaza alternative sub forma de turnulet, prima si ultima felie sa fie de banana. Se pune deasupra o lingurita de gen ce va curge in jos si o frunza de menta deasupra, necesita doar 5 minute de preparere.