esti asertiv?

Asertivitatea este abilitatea noastra de a spune NU cand nu vrem ceva. Insusire prezenta la copii, dispare prin educatie si socializare. De multe ori spunem DA numai pentru a nu supara sau dezamagi pe celalalt, chiar daca asta inseamna consum de energie

Cine nu are in anturajul sau, la locul de munca, acasa  sau printre prieteni persoane care ne epuizeaza, ne consuma timpul si ne secatuiesc de energie?

Sunt cateva categorii de persoane care, folosind mecanisme inconstiente isi reimprospateaza rezervele de energie, pe seama celor din jur.

  • Sunt persoanele “victima” care se vaita continuu, smulg compatimire si chiar ajutor, epuizandu-i pe cei care ii ajuta;
  • Alte persoane, aflate in pozitie de autoritate, pozeaza in “duri” “suparati”, intimidarea celorlati fiind o forma de furt de energie;
  • Atotstiutorii, care cred ca tot ce fac e perfect, ca se pricep la toate si va epuizeaza cu ”stiinta” lor;
  • Pesimistii, care nu vad nimic bun sau luminos si sfarsesc prin a deveni contagiosi si va fura energia;
  • Alte persoane indiferente, reci, detasate, afisand superioritate, care te trateaza parca nu ai exista, te determina sa devii fie agresiv, fie te simti o persoana umila si neinsemnata. In ambele cazuri tu esti cel care pierzi;
  • Opozantii, care imediat ce spuneti ceva va contrazic in mod automat, va antreneaza intr -o discutie epuizanta si enervanta.

Sunt persoane cu un deficit urias de energie pe fondul nemultumirilor legate de orice din viata lor, prea putin dispusi sa schimbe ceva,care isi elibereaza  frustrarile  pe oricine sau pe cine le e mai aproape. E inutil sa incercati sa ii schimbati, sunt inchisi in schema lor destructiva, luati distanta, evitati-i.

Invatati sa spuneti NU lucrurilor care  va obosesc si va streseaza inutil, putem sa invatam ceea ce stiam odata in copilarie. Spuneti nu telefonului care suna cand  sunteti la masa sau la dus, spuneti nu unei prietene care se invita la cafea stiind ca e pisaloaga si obositoare, cand poate vroiai sa te relaxezi. Se poate spune  nu si “sefului”’ care iti da un dosar in plus, de rezolvat imediat.  Si copii pot veni de la scoala pe jos  sau  cu tranvaiul, cateodata, si exemplele pot continua.

NU, rostit de cateva ori  pe zi inseamna stres mai putin, timp liber mai mult pentru sufletul d-voastra. Incercati!

Gasiti in jurul d-voastra, nu sunt multi dar exista oameni care va fac bine, cu care puteti comunica fara dificultate, si  aveti o relatie empatica.

Relatiile interumane mature si echilibrate se bazeaza pe un schimb armonios de informatii si energie si folosirea cuvintelor potrivite incat ambele parti sa fie in castig.